Stel je weer eens voor: je was 18 jaar oud en wilde niets liever dan het huis uit. Zou je met je ouders, broertjes en zusjes een hele dag in de rij hebben willen staan om je nieuwe faculteit te laten zien?

…. Dat gaat in Portugal dus heel anders.

Nadat de verse eerstejaars een hele dag in de brandende zon met hun familie hebben staan wachten om hun nieuwe faculteit te kunnen laten zien …..

… begint hun verdere inwijding in het ´academisch leven´: de ´praxe´.  Een traditionele en van oudsher stammende ´ontgroening´. Onder het motto ´Dura praxis, sed praxis´ (de ´praxe´is zwaar, maar het is de ´praxe´) ondergaan de nieuwelingen een jaar lang allerhande bijzondere bevelen.

 

Op het plein in de zon staan ze een week lang de hele dag (vieze) liedjes te zingen bijvoorbeeld. Of ze staan deemoedig het hoofd gebogen of zitten geknield de blaffende bevelen aan te horen, een bordje om de nek gebonden.

 

De jaren ´90 leverden antibewegingen op: de MATA (Movimento Anti Tradição Académica) en in Coimbra en in Aveiro waren zogeheten ´BAP´s´actief (Brigadas AntiPraxe). Dit heeft geleid tot openlijker discussies over wat wel en niet passende riten zijn, en er bestaat tegenwoordig zelfs een handboek ´Praxe´ waarin wordt omschreven wat wel en wat niet mag. Toch is het niet voor niets dat er ambulances en politie op zekere afstand gereed staan. De ´praxe´kent ook (dodelijke) slachtoffers immers. Een zaak die bijvoorbeeld op veel aandacht kon rekenen was die in december 2013 waarin zes studenten van de Universidade Lusófona op het strand bij Meco omkwamen – en een zevende student opvallend genoeg niet. En in april 2014 kwamen 3 studenten in Minho om tijdens ´praxe´. Gelukkig leverde de ´praxe´ in Coimbra tot nu toe geen slachtoffers op en wel veel lachende gezichten bij de ouderejaars en wat nieuwsgierige blikken her en der ….

… en ondertussen zwoegden wij, de internationale studenten, verder op de lastige ´in´s en out´s´ van de Portugese taal. In een prachtig 15e eeuws pand de laatste week wegens overbevolking van de hoofdlocatie van de letterenfaculteit

… waar we de hele dag de liedjes hoorden op het plein en in de pauzes de schaduw zochten van de oude binnenplaats met de rust en de graven van de oude rectoren vanaf midden 1600.